Ontwikkelen in werk

Het verhaal van Gerard

“Werken doe je met je handen Gerard en niet met je hoofd” zei zijn vader altijd. Gerard (55 jaar) is als jongen van 16 jaar met een LTS-diploma elektrotechniek in dienst gegaan van een goed en degelijk garagebedrijf. Daar leerde hij de kneepjes van de autotechniek, daar werd hij een echte vakman. Het uitvoeren van reparaties en onderhoud is zijn lust en zijn leven. Het invullen van de diagnoserapporten en de werkorders met alle details kunnen hem gestolen worden. Het overleg met klanten daarentegen vindt hij steeds leuker en gaat hem steeds beter af.

Gerard realiseert zich dat hij zeker nog 12 jaar moet werken tot aan zijn pensioen en dat realiseert zijn baas zich ook. In het functioneringsgesprek vlak voor de zomer bespraken ze samen de mogelijkheden voor Gerard. En hoewel Gerard niets heeft met moeilijke begrippen als strategische competenties voor de toekomst, snapt hij heel goed dat ook hij iets moet doen. En niet alleen hij, ook zijn andere collega’s moeten met hun ontwikkeling aan de slag. Zes weken lang gaan Gerard en 6 van zijn collega’s een dagdeel naar de Diplomaboerderij. Daar worden ze getraind in de nieuwste technieken, handigheidjes om de administratie soepeler te laten verlopen en geven ze elkaar feedback over de opgenomen gesprekken met klanten. Ze zijn zo enthousiast dat de andere 7 collega’s niet kunnen wachten tot ze aan de beurt zijn voor de trainingen.

Gerard had nooit gedacht dat werken met je handen nog leuker zou zijn als je je hoofd en hart ook gebruikt. Met deze trainingen heeft Gerard zijn MBO diploma Technisch specialist personenauto's (niveau 4) behaald.